وب نامه مطهر
مقالات و سروده ها و روزنوشت ها و معرفی آثار
همبستگی اجتماعی در نگاه اسلام /10
-------------------------------------------
#شفیعی_مطهر
------------------------------------------------
5. نقش (محبت) در همبستگي اجتماعي
------------------------------------------
فارابي بر اين باور است كه احساس به عنوان عامل پيوند اجتماعي نقش اثرگذاري دارد و اين احساس، حاصل روابط و تعاملات اجتماعي بر مبناي باورها، ارزشها و هنجارهاي مشترك اجتماعي است. وي بر عامل پديدآورنده وفاق اجتماعي، محبت و عامل ثبات و پايداري آن و عدالت تأكيد ميكند.
فارابي معتقد است محبت گاهي به طبع است، همانند محبت والدين به فرزند و گاهي به اراده است. منشأ محبت ارادي به امور ارادي است. اين امور عبارتند از: اشتراك در فضيلت و دستيابي به منفعت و لذت.
برخي دانشمندان اسلامي معتقدند كه در جامعه آرماني، محبت در درجه اول با اشتراك در فضيلت حاصل مي شود و اشتراك در فضيلت، نتيجه باورها و اعمال مشترك است، ولي باورهاي مشترك كه سزاوار است مردم در آن اشتراك داشته باشند، سه بخش است:
الف) اشتراك در مبدأ؛
ب) اشتراك در منتهي؛
ج) اشتراك عقيده در بين مبدأ و منتهي.
«اشتراك عقيده در مبدأ، اشتراك در امر باريتعالي است و اشتراك عقيده در منتهي، اتفاق نظر در ارتباط با سعادت انسان است و اشتراك عقيده ميان مبدأ و منتهي، اشتراك عقيده درباره افعالي است كه به واسطه آن ها خوشبختي انسان به دست آيد. چنانچه اهل مدينه فاضله، در اين انديشه ها همنظر باشند و اين اتفاق نظر با افعالي كه به واسطه آن ها سعادت به دست ميآيد، تكميل شود، محبت پديد خواهد آمد. از سوي ديگر، چون مردم در كنار يكديگر زندگي مي كنند، برخي كه نيازمند ديگران هستند، به يكديگر سود مي رسانند. محبت ناشي از منفعت هم به دست خواهد آمد. آنان به دنبال اشتراك در فضيلت و بذل نفعي كه به يكديگر مي رسانند، طبعاً از يكديگر لذت مي برند و در پي آن محبت نيز حاصل مي شود». (ابونصر فارابي، 1986 م: 70 و71).
خواجه نصيرالدين طوسي در كتاب اخلاق ناصري مينويسد:
چون ايشان را بالطبع متوجه كمال آفريده اند، پس بالطبع مشتاق آن تألف باشد و اشتياق به تألف محبت بود.
(نصيرالدين طوسي، 1362 : 258)
به طور كلي، احساسات و عواطف، عاملي براي ايجاد همبستگي اجتماعي به شمار ميرود و عواطف در جامعه اسلامي، محصول پيوند متقابل اعضاي جامعه در سايه ايمان و اعتقاد به خدا و عمل به دستورها و قوانين ديني است.
( مصباح يزدي، 1378: 94.)
بنابراين، ميتوان ادعا كرد كه محبت، مهمترين عامل براي ايجاد بستر همبستگي اجتماعي است.
آياتي در قرآن وجود دارد كه به اين نظريه اشاره دارد. براي نمونه در قرآن ميخوانيم:
وَ أَلّفَ بَيْنَ قُلُوبِهِمْ ـ لَوْ أَنْفَقْتَ ما فِي اْلأَرْضِ جَميعًا ما أَلّفْتَ بَيْنَ قُلُوبِهِمْ وَ لكِنّ اللّهَ أَلّفَ بَيْنَهُمْ. (انفال:63)
اگر همه آنچه را در زمين است، هزينه ميكردي، نمي توانستي ميان دلهاشان الفت ايجاد كني، ولي خداوند ميان آن ها الفت داد.
اشاره قرآن به محبت به عنوان مقوله اي احساسي و عاطفي، بسيار اهميت دارد. بر اساس اين ديدگاه، محبت برآمده از اشتراك در باورها (اشتراك در مبدأ و منتهي) بر پايه عمل به دستورها و هنجارهاي ديني (اشتراك بين مبدأ و منتهي) است و از اركان اصلي جامعه و از ويژگيهاي اصلي همبستگي اجتماعي به شمار مي آيد. محبت، دوستي و وابستگي هاي عاطفي بيشترين اثر را در ايجاد همبستگي اجتماعي، در برابر نظام هنجارها و نظام ارزشها به همراه دارد، به گونه اي كه بدون نوعي وابستگي عاطفي، نظم هنجاري نيز ممكن نخواهد بود، بلكه پايه نظم هنجاري بر اساس احساس تعلق به جمع، دوستي و اعتماد متقابل اجتماعي گذاشته شده است.
(چلبي ،مسعود ، 1357: 98-101.)
-------------------------------------------
6. نقش عدالت در ايجاد همبستگي اجتماعي
برخي دانشمندان اسلامي، افزون بر محبت، عدالت را نيز سبب همبستگي اجتماعي مي دانند. پيش از اين گفته شد كه فارابي، محبت را عامل ايجاد همبستگي اجتماعي و عدالت را عامل ثبات و پايداري آن ميداند. خواجه نصير نيز همانند فارابي معتقد است:
محبت موجب به وجود آمدن وفاق اجتماعي طبيعي بوده و برخورداري از وابستگي هاي عاطفي است كه اصلي ترين عنصر از شاخصه هاي مهم در ايجاد وفاق اجتماعي مي باشد. در حاليكه عدالت موجب به وجود آمدن وفاق اجتماعي صناعي است و آن را از وابستگي هاي عاطفي محروم مي سازد و به جامعهاي غيرطبيعي مبدل مي سازد.(خواجه نصيرالدين طوسي، : 258 و 259)
البته در اجتماعات كوچك، همبستگي اجتماعي طبيعي كارآتر است، ولي در اجتماعات بزرگ، همبستگي اجتماعي صناعي اثرگذارتر است.
بنابراين، اين گروه از عالمان معتقدند كه عدالت اجتماعي سبب بقا و پايداري و استمرار همبستگي اجتماعي، به ويژه در اجتماعات بزرگ ميشود.
ادامه دارد...
@amotahar گاه گویه های مطهر چشم به راه نگاه پژوهشگر شماست
موضوعات مرتبط: مقالات
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: مقالات
تاريخ : شنبه 4 ارديبهشت 1395نظر بدهید
| 11:17 | نویسنده : سید علیرضا شفیعی مطهر | درباره وب
نويسندگان
موضوعات وب
لينک دوستان
تبادل
لینک هوشمند
برای تبادل
لینک ابتدا ما
را با عنوان
وب نامه شفیعی
مطهر و
آدرس
modara.LoxBlog.ir
لینک
نمایید سپس
مشخصات لینک
خود را در زیر
نوشته . در صورت
وجود لینک ما در
سایت شما
لینکتان به طور
خودکار در سایت
ما قرار میگیرد.
لينک هاي مفيد
برچسبها وب
آخرین مطالب
پيوندهاي روزانه
آرشیو مطالب
لينک هاي مفيد
امکانات وب